Screening op kindermishandeling op SEH’s effectief

Onderzoekers: “Systematisch onderzoek zorgt voor vijf keer hogere detectie van kindermishandeling.”

Voor het eerst is onderzocht of systematische screening van patiënten op kindermishandeling effectief is. Screening zorgt voor een betere detectie van kindermishandeling, als er aandacht is voor training van artsen en verpleegkundigen. Ook is het belangrijk, objectieve checklists te hanteren. Onderzoekers van Erasmus MC publiceren hun bevindingen vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Pediatrics.

Goede observatiemogelijkheden, ervaring en training van hulpverleners op afdelingen Spoedeisende Hulp van ziekenhuizen zorgen voor betere detectie van kindermishandeling. In de groep kinderen die systematisch gescreend is, zijn vijf keer meer gevallen van kindermishandeling aan het licht gekomen dan in de groep die niet werd gescreend. In Nederland is screening op kindermishandeling op de Spoedeisende Hulp inmiddels wettelijk verplicht.

Onderzoekers van de afdelingen Maatschappelijke Gezondheidszorg en Kindergeneeskunde van het Erasmus MC deden onderzoek op zeven afdelingen Spoedeisende Hulp van ziekenhuizen. In totaal zijn 104000 kinderen tot 18 jaar in het onderzoek betrokken, die tussen februari 2008 en december 2009 het ziekenhuis bezochten.

 

Erasmus MC is het grootste en wetenschappelijk meest toonaangevende Universitair Medisch Centrum van Nederland. Bijna 13.000 medewerkers werken binnen de kerntaken patiëntenzorg, onderwijs en wetenschap continu aan een verbetering en versterking van de individuele patiëntenzorg en de maatschappelijke gezondheidszorg. Zij ontwikkelen hoogwaardige kennis, dragen dit over aan toekomstige professionals en passen dit toe in de zorg voor patiënten. De komende vijf jaar wil Erasmus MC uitgroeien tot één van de beste medische instituten in de wereld. Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU): www.nfu.nl.

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Nieuws

Golfdag voor een Kind succesvol
Golfdag voor een Kind 2017 was uitermate succesvol en heeft een nettobedrag van € 13.594,00 opgeleve... lees meer »

Rotterdammers achter expertisecentrum kindermishandeling
Kinderartsen kunnen vanaf vrijdag op elk moment van de dag advies inwinnen als ze een vermoeden hebben van kin... lees meer »

Stel uw eigen kalender of wenskaart samen

Stel uw eigen kalender of wenskaart samen