PERSBERICHT

Landelijke Expertise Centrum Kindermishandeling van start dankzij de Nationale Postcode Loterij en Stichting Kinderpostzegels


Hoek van Holland, 5 februari 2014

Naar schatting worden jaarlijks 120.000 kinderen lichamelijk mishandeld of seksueel misbruikt. Het probleem kindermishandeling liegt er dus niet om en vraagt om een Landelijk Expertise Centrum Kindermishandeling (LECK). Een centrum voor heel Nederland waarin alle expertise en kennis worden gebundeld. Dankzij een donatie van de Nationale Postcode Loterij en Stichting Kinderpostzegels kan het LECK in 2014 van start.

Het stellen van de diagnose kindermishandeling is lastig. Niet alle professionals die met kindermishandeling te maken krijgen, beschikken over de juiste expertise en/of diagnostische mogelijkheden om de goede diagnose te kunnen stellen. Alle beschikbare kennis in ons land wordt daarom gebundeld in een Landelijke Expertise Centrum (LECK). Dit LECK is het resultaat van een unieke samenwerking tussen de reeds in de drie kinderziekenhuizen ontwikkelde expertgroepen Kindermishandeling en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). De drie kinderziekenhuizen zijn het Emma Kinderziekenhuis/AMC (Amsterdam), het Wilhelmina Kinderziekenhuis/UMCU (Utrecht), het Sophia Kinderziekenhuis/EMC (Rotterdam).

Door kindermishandeling snel op te sporen en aan te pakken, kan enorm veel leed worden voorkomen. Een goede begeleiding van slachtoffers is essentieel. Kinderen die mishandeld zijn, zijn op latere leeftijd grootgebruikers van de gezondheidszorg. Ze tonen vaak risicovol gedrag en gebruiken veelal verdovende middelen. Het is ook bekend dat kinderen, die mishandeld zijn op latere leeftijd een grotere kans hebben hun eigen kinderen te mishandelen.

De Stichting Chance for a Child wil kinderen een veilige gezonde jeugd bieden en daarmee een kans op een gelukkige en succesvolle toekomst. Ria van Mastrigt, Voorzitter: “Het Landelijk Expertise Centrum Kindermishandeling (LECK) kost veel geld. Neem alleen al de 24-uurs bereikbaarheid van kinderartsen en psychologen. Ik ben daarom heel erg blij met de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij en Stichting Kinderpostzegels. Hierdoor kan het LECK dit jaar van start gaan”. De Stichting blijft op zoek naar donateurs en sponsoren, die nodig zijn gedurende de eerste drie jaar van het bestaan van het LECK. Het ligt in de verwachting dat na een geslaagde aanloopperiode van drie jaar, het LECK wordt opgenomen in de reguliere gezondheidszorg.

Voor meer informatie en interviews, ook met inhoudelijke experts
Mevrouw Ria van Mastrigt, Voorzitter Chance for a Child
M.: 06 – 19 85 84 69
W.: www.chanceforachild.nl

Boilerplate
De Stichting Chance for a Child is een steunstichting, die fondsen werft ten behoeve van het Landelijke Expertise Centrum Kindermishandeling (LECK).

« Terug naar het overzicht

Nieuws

Golfdag voor een Kind succesvol
Golfdag voor een Kind 2017 was uitermate succesvol en heeft een nettobedrag van € 13.594,00 opgeleve... lees meer »

Rotterdammers achter expertisecentrum kindermishandeling
Kinderartsen kunnen vanaf vrijdag op elk moment van de dag advies inwinnen als ze een vermoeden hebben van kin... lees meer »

Stel uw eigen kalender of wenskaart samen

Stel uw eigen kalender of wenskaart samen